“私の故郷で人気の珍味”(講師ブログ)

Cherlie’s Blog11

The Most Popular Delicacy in my Hometown

“Takyong” is a popular delicacy not only among the people in my hometown but among visitors as well. ‘Takyong’ is a Cebuano word, which means “snail” in English. 

There are a number of cooking methods for this exotic dish. It can be fried, barbecued, spiced, and sautéed. It can also be used as the main ingredient for “Sisig”. Takyong is typically boiled first before it is sautéed. Some cook it with coconut milk while others mix vegetables with the cooked takyong.  Another way to prepare takyong is to stew it.

Takyong is considered a clean snail by the locals since it feeds mainly on algae, dew, and the sap of the tree where it lives. They are typically harvested from where they live, which is on the trees and foliage that nourishes them. People do not normally get the ones that fall to the ground since these die within minutes due to the lack of moisture. The snails that fall on the ground are also eaten by predators. 

You would ask me if I have tried this dish.

Well, to be honest, I am a picky eater. I do not eat anything, especially food that has a strong strange smell. I have never eaten “takyong”, and I will never give it a try. However, when I was an elementary student, I used to go to the woods near my house with my cousins and uncles to find some “takyongs”. My parents and relatives were one of those people who loved this dish paired with cold beer or any strong alcoholic drinks. Despite disliking this dish, catching “takyongs” was pretty enjoyable and exciting for me. This very simple activity was one of the reasons why my childhood was full of fun and beautiful memories.


「Takyong」は、私の故郷の人々だけでなく外の人からも人気の珍味です。「Takyong」はCebuanoの言葉で、英語で「カタツムリ」を意味します。

このエキゾチックな料理にはいくつかの調理方法があります。 それは揚げたり、バーベキューにしたり、スパイス、そしてソテーをして食べることができます。「シシグ」(フィリピンの有名料理)の主成分としても使用されます。通常、炒める前に最初に煮沸しています。 野菜を混ぜ合わせて調理する人もいれば、ココナッツミルクでそれを調理する人もいます。 Takyongを準備するもう1つの方法はそれを煮込むことです。

Takyongは、主に藻類、露、そして木の樹木の樹液を主に餌にするので、地元の人々によってきれいなカタツムリと見なされます。 Takyongは生息している場所から収穫されます。これは木や葉の上にあり、それらを養うとも言われています。湿気が足りずに、地面に落ちてしまうこともあります。 しかし地面に落ちたカタツムリも捕食者によって食べられてしまいます。

私がこの料理を試したかどうかが気になると思います。

正直に言うと、私は食べず嫌いなところがあります。 何でも食べるわけではありません、特に強い奇妙な匂いをしている食べ物は特にです。なので私は「Takyong」を食べたことがなく、そして今後も試してみることは決してないかもしれません。 しかし、私が小学生だったとき、私は自分の家の近くの森の中で、いとこと叔父と一緒にいました。 私の両親と親戚は、冷たいビールや強いアルコール飲料と共にこの料理を愛した人々の一人でした。 この料理が嫌いにもかかわらず、「Takyong」を捕まえるのは好きで、楽しんでいます。 この非常に単純なことが、私の幼年期が楽しくて美しい思い出に満ちた理由の1つとなっています。